PAROLAMIZ YA İSTİKLAL YA ÖLÜM

Abdullah ŞAHİN

MENÜ
10.SINIF TARİH DERSİ
12.SINIF İNKILAP TARİHİ DERSİ
T.C İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ
YNT TV

EGE VE ESKİ YUNAN UYGARLIĞI

9. EGE VE ESKİ YUNAN UYGARLIĞI


A-GİRİT UYGARLIĞI

B-MİKEN UYGARLIĞI

C-YUNAN UYGARLIĞI
                                                                                                                          

A.GİRİT UYGARLIĞI (MÖ 3500-MÖ 1200)

  • Adını Girit’in efsanevi kralı Minos’tan alan Minos Uygarlığının merkezi Girit Adası’dır. Ege Bölgesinde en eski uygarlık Girit’te kurulmuştur. Girit uygarlığında en önemli yerleşim yeri Knossos’tur. En önemli eserleri “Knossos Sarayı”dır ve bu eser İngiliz Arkeolog Sir Arthur Evans’ın 1900 yılında ortaya çıkarmasıyla ün kazanmıştır. Girit uygarlığı Dorlar tarafından yıkılmıştır. Tarım, hayvancılık ve ticaret gelişmiştir.  Girit’te mezarlarda altın ve gümüş eserler, fildişi mühürler, taş ve bakırdan yapılmış türlü aletler bulunmuştur. Bu durum ölümden sonraki hayata inanıldığının göstergesidir. Tarihin ilk denizcilerinden olan Giritliler, Akdeniz ve Ege’de bir uğrak yeri olmalarından dolayı çevre kültürlerle yakın ilişkiler kurmuşlardır. Güçlü bir donanmaya sahip olan Giritliler, şehirlerin etrafına sur yapma gereği görmemişlerdir.

B. MİKEN (AKA) UYGARLIĞI (MÖ 2000-MÖ 1200)

  • Akalar MÖ 2000 yıllarında, Peleponnes (Mora) Yarımadası’na gelerek Miken şehrini kurup daha sonra Mora’nın tamamına sahip oldular. Çanakkale Boğazı’na hâkim olmak için Truvalılarla savaşlar yaptılar. Bu savaş Homeros’un İlyada Destanı’na konu olmuştur. Gösterişli kalelerde yaşayan kralların yanında soylulardan oluşan bir meclisleri vardı.  Miken Şatosunda yer alan altın maskeler, süs eşyaları ve silahların bulunduğu kuyu mezarları Miken’de sanatın ileri düzeyde olduğunu gösterir.  Dini yönden Giritlilerden etkilenmişler ve ölüleri eşyaları ile gömmüşlerdir. Dorlar, MÖ 1200 yıllarında Akaların egemenliğine son verdi.

 

C. ESKİ YUNAN UYGARLIĞI (MÖ 1200-MÖ 337)

q  Dorlar, Akaların egemenliğine son verip Yunanistan ve Ege adalarını ele geçirerek “polis” adı verilen şehir devletleri kurdular. Buna karşılık Yunanistan’ı ele geçirmek isteyen Perslere karşı birleşerek savaşmışlar ve bu savaşta galip gelmişlerdir. Pers savaşlarından sonra şehir devletlerini kendi egemenlikleri altında birleştirmek isteyen Sparta ve Atina Devletleri Peleponnes Savaşlarını yapmışlardır. Sparta bu savaş sonunda üstün gelen taraf olmuş, bu üstünlüğü İskender’in Yunanistan’ı ele geçirmesine kadar sürmüştür. Sınıf farklılıklarının görüldüğü Yunan toplumunda, toplumsal barışın sağlanması için Drakon, Solon ve Klistenes isimli arhonlar kanun yapmışlardır.

  • Drakon Kanunları, soyluların keyfi yönetimini orta sınıf lehine düzenlemeye,
  • Solon Kanunları, köleliğin ve doğuştan gelen soyluluğun kaldırılmasına,
  • Klistenes Kanunları, halk meclisinin önemli bir kurum hâline getirilmesi, sınıf farklılığının ortadan kaldırılması ve demokrasi anlayışının gelişmesine, yöneliktir.
Günümüzde de süren olimpiyatların ilki MÖ 776’da tanrı Zeus adına yapılmıştır. Dört yılda bir yapılan olimpiyatlar, Yunanistan’da siyasi ve kültürel birliğin sağlanmasında etkili olmuştur.  Yunan uygarlığında tarih, edebiyat, tıp, geometri, felsefe ve astronomi gibi bilimler gelişmiştir. Bu dönemde yaşayan bilim insanları arasında Sokrates (Sokrat), Platon (Eflatun), Herodotos, Thukydides, Homeros, Aristoteles (Aristo) yer almıştır. Eski Yunan uygarlığının manevi birliğinin kurulmasında ve asırlar boyu yaşa­tılmasında Homeros’un yazdığı İlyada ve Odeisse destanının büyük etkisi olmuştur. Mimari alanda önemli eserler veren Eski Yunan uygarlığı, Fenike alfabesini kullanmış ve geliştirmiştir.        

İLAÇ BİLGİ

TİRANLIK NEDİR?

6  Yunan medeniyeti içinde, soyluluğa dayalı ayrıcalıklı sınıf olan aristokratlara veya halka karşı zaman zaman güç kullanarak yönetimi ele geçiren kişiler olmuştur. Bu kişilere tiran bunların yönetimine de tiranlık denmiştir.

6  Tiran Peisistratos Dönemi’nde Atina’da özellikle köylüler altın çağını yaşamıştır. Ancak oğulları aynı başarılı yönetimi sergileyememiş ve iki aristokrat tarafından öldürülmüştür. Böylece Atina’da tiranlık yönetimi son buldu. Sonrasında Atinalılar bu iki kişiyi tiranlığı yıktıkları için kahraman ilan etmiş ve heykellerini yaptırmıştır. Bunlar dikilen ilk kamu heykelleri olarak kabul edilir.

 

 


Yorumlar - Yorum Yaz
Anket
"PAROLAMIZ YA İSTİKLAL YA ÖLÜM" KİTABIMIZI OKUDUNUZ MU?
TÜRK İSLAM DEVLETLERİ TARİHİ
OSMANLI DEVLETİ TARİHİ
abdullahhoca

SİTEMİZE GÖSTERMİŞ OLDUĞUNUZ İLGİYE TEŞEKKÜRLER...
TARİH BİZDEN ÖĞRENİLİR.
Site Haritası