Makedonya Kral II. Philip (Filip), Yunan şehir devletlerini birleştirerek Helen birliğini kurdu. Babası II. Philip’in öldürülmesinin ardından Helen birliğinin başına geçen Büyük İskender, Yunan şehir devletlerinin çıkardığı ayaklanmaları bastırmış ve bu şehir devletlerini Makedonya Devleti’ne bağlamıştır.
BÜYÜK İSKENDER BELGESEL VİDEOSU
Savaş Sanatı 1.Bölüm : Büyük İskender
Ülkede istikrarı sağlayan İskender, MÖ 334’te 35 bin kişilik ordusuyla Asya Seferi’ne çıkmıştır. İskender, Çanakkale Boğazı üzerinden Anadolu’ya geçerek; Persleri Granikos (Çanakkale-Biga), Issos (Hatay-Dörtyol) ve Gavgamela (Suriye) savaşlarında yenerek bu devletin varlığına son verdi. Anadolu, Suriye, Mısır ve Mezopotamya’yı ele geçirmiştir. Bir süre bu bölgede kaldıktan sonra Hindistan’a kadar ilerlemiştir. Askerlerin isteksizliği ve yorgunluğu üzerine Babil’e dönen İskender hastalanarak 33 yaşında hayatını kaybetmiştir.
İskender’in ani ölümü üzerine ülke parçalanmış ve imparatorluk toprakları üzerinde krallıklar kurulmuştur. Bunlar;
-Mısır da kurulan Ptolomeler,
-Makedonya da Antigonitler
-Anadolu’dan Hindistan a kadar uzanan topraklarda ise Selevkoslardır.
Anadolu’da Selevkos Krallığı’nın kurucusu General Selevkos’un ölümünden sonra krallık dağıldı ve Anadolu’da yeni krallıklar kuruldu.
Bunlar;
-Pontus, Bergama, Kapadokya ve Bitinya Krallığı’dır
Büyük İskender’in başlattığı, Eski Yunan uygarlığı ile Doğu uygarlığının karışmasıyla ortaya çıkan ve 300 yıl süren (MÖ 330-MÖ 30) uygarlığa “Helenistik Dönem Uygarlığı” adı verilmiştir.
Helenistik Dönemde İskenderiye, Antakya ve Bergama gibi önemli kültür ve sanat merkezleri ortaya çıkmıştır. İskenderiye’de bir akademi kurulmuş; matematik, tıp, doğa, gök bilimi, edebiyat ve kütüphanecilik alanlarında önemli gelişmeler yaşanmıştır. Bu Dönemde, Eski Yunan ve Doğu uygarlıklarının sentezinden oluşan bir sanat anlayışı gelişmiştir.
Helenistik Çağ Sanatı denilen bu sanat anlayışının başlıca örnekleri dünyanın yedi harikasından üçü olan Mısır’daki İskenderiye Feneri, güneş tanrısı adına dikilen Rodos Heykeli ve Zeus Heykelidir.Sinoplu Diyojen ve Arşimet bu dönemde yetişen önemli bilim insanlarındandır.
Büyük İskender’in ölümünden sonra Anadolu’da kurulan Bergama Krallığı zamanında, parşömen denilen kâğıt icat edilmiştir. Bergama kralı Eumenes, 200 bin ciltlik kitaptan oluşan bir kütüphane kurmuştur. Bergama’da kurulan Asklepion Sağlık Merkezi, o dönemde dünyanın en önde gelen sağlık merkezleri arasında yer almıştır.
Şu Destanı İskitlerle Büyük İskender arasında MÖ 330-MÖ 327 yılları arasındaki olayları anlatan birr Türk destanıdır. Bu Destanda Türklerin İskender'le mücadeleleri ve geriye çekilmeleri anlatılmaktadır.