MACARLAR
IX. yüzyılın sonlarında Macaristan’da egemenlik kurmuşlardır. Hıristiyanlığı resmî din olarak kabul etmişler, millî benliklerini yitirmişlerdir.
Bu tarihten itibaren kabile birliğine dayalı siyasî yapıdan çıkıp, krallık sistemine dayalı bir yönetim biçimini benimsemişlerdir.
Kumanlar ve Macaristan (Özü Türk Belgeseli)
Almanların ilerlemesini durdurup, Balkanların Almanlaşmasını engellemişlerdir. Türk kültürü, dili ve tarihine ait ilk araştırmaları başlatan topluluktur.
Dünyadaki ilk Türkoloji Enstitüsü’nü 1870’te Budapeşte’de Macarlar açmıştır. Macar boyları Peçenek baskısı sonunda bugünkü Macaristan'a yerleştiler. Avrupa'nın batısına ve güneyine akınlar yaptılar. 995 yılında Germen Kralı'nın karşı akını sonucunda büyük yenilgi aldılar.
Bu tarihten itibaren yavaş yavaş Hristiyanlaşarak kültürel özelliklerini kaybettiler. Macarlar, Hristiyanlığın Katolik mezhebini benimseyen tek Türk boyudur.
Dinlerindeki değişim devlet yapılarına yansımış, boylar birliğine dayalı siyasi yapıdan, krallık sistemine dayalı bir yapıya geçmişlerdir.
Macarlar aynı zamanda, Germenlerin Balkanlara inmesi ve Balkanlardaki Slavlarla kuzeydeki Slavların birleşmesini engellemişlerdir.