TÜRGİŞLER (ON-OK'LAR DEVLETİ) 630-766
Türgiş'ler, Göktürklerin "On-Ok" boyundandı. Issık Gölü civarında kuruldular. Göktürk İmparatorluğunun kurucusu Bumin Kağan, 552 yılında İstemi'yi "On-Ok" boyuna "Bey" olarak tayin etti. 630 yılında Göktürk İmparatorluğu yıkılınca, dönemin beyi "Baka Tarkan" devletinin bağımsızlığını ilan etti.
Bütün On-Ok boyundan gelenleri devletine çağırdı. Kısa sürede, bütün On-Ok'lar bu devlette birleştiler ve 140.000 kişilik güçlü bir ordu topladılar. Günümüz Kırgızistan topraklarının büyük kısmını, hâkimiyetine aldılar.
Ancak, Göktürk Devleti tekrar kurulunca, eski toprakları olan bu bölgeyi almak istediler. Türgişler ise, bu bölgeyi Göktürk İmparatorluğuna geri vermeyince Türgiş-Göktürk savaşları başladı. Tonyukuk komutasındaki Göktürk ordusuna yenildiler.
Böylece, "I.Türgiş Devleti" yıkıldı ve Göktürkler'e bağlandı. Türkeşler, tekrar bağımsızlığına kavuşmak için isyan edince Kül Tigin kumandasındaki orduya yenildiler. 717 yılında, Türkeşlerin başına geçen “Sulu Çor Kağan” ile tekrar isyan ettiler ve bu sefer bağımsızlığına kavuştular.
Balasagun şehrinde kuruldular. Baga Yunis Temür Han Kendi adına para bastı.( Komdu: Üzerinde hükümdarın mührünün bulunduğu para yerine kullanılan bez parçası.
İlk madeni para: “Yarmak”) Su-lu Kağan Emevilere karşı mücadele etti. Türgişler Emevi ordularını durdurarak, Orta Asyanın Araplaşmasını önlediler.
766 yılında Türgiş Devletine Karluklar son verdi.
İLAÇ BİLGİ |
TÜRKLERDE PARANIN İSİMLERİ Kumaş (böz, kuanpu-kamdu), 2. Madenî para (altun, kümüş, bakır), 3. Kâğıt para (çav). Yastuk takriben 2000 gram ağırlığındaki külçedir. Altun yastuk, Kümiş yastuk-Kümüş yastuk, Yastuk kümüş, Ak yastuk, Çav yastuk, Yastuk çav gibi cinsleri vardır. Yarmak takriben 40 gram ağırlığındaki külçedir.(1 yastuk=50 yarmak) Satır-Sıtır yarmak, Bakır yarmak şeklinde ayrı ayrı da kullanılmıştır. Bakır takriben 4 gram ağırlığındaki birimdir. Bakır yarmak, Bakır çav, Bakır Sökti altun, Bakır kümüş, Bakır lal gibi kullanılışları tespit edilmiştir. Vun takriben 0,4 gram ağırlığındaki birimdir.(1 yastuk=5000 vun;1 yarmak=100 vun;1 bakır= 10 vun).Vun ve Vun çav kullanılışları tespit edilmiştir. Çav kâğıt para, banknot, Cengiz Han’ın ölümünden 9 yıl sonra oğlu ve halefi Ögedey Han tarafından 1236’da bastırılmıştır. Çav yanında Ço ve Çav yastuk, Yastuk çav, Sıtır çav, Bakır çav, Vun çav, Çungdung bav çav gibi cinsleri vardır. |