BİLECİK GÖRÜŞMELERİ (5 ARALIK 1920)
Osmanlı Devleti anadolu’daki harekatı kontrol etmek istiyordu fakat bunu bir türlü başaramamıştı. Bunun ilk adımı Amasya Görüşmeleriydi, bu görüşmeyle İstanbul Hükümeti Temsil Heyetini resmen tanımıştı. Fakat İstanbul’un işgali ve Damat Ferit Hükümetinin Anadolu Harekatını yürütenler hakkındfa verdikleri idam kararı sonrasında İstanbul ile tüm ilişkiler kesilmişti.21 Ekim 1920’de Tevfik Paşa Hükümeti kuruldu. Tevfik Paşa uzlaşma yanlısıydı. Bu yüzden Ankara Hükümeti ile ilişki kurma talebinde bulundu. İstiklal Savaşı Tarihi’ne Bilecik Mülakatı ( Görüşmesi) olarak geçen görüşme, 5 Aralık 1920’de İstanbul ile Ankara hükümetleri arasında gerçekleşti.
İstanbul Hükümeti’ni Dâhiliye Bakanı ( İçişleri Bakanı) Ahmet İzzet Paşa, Bahriye Nazırı (Deniz Bakanı) Salih Paşa, Tarım Bakanı Kazım Bey, Hukuk Danışmanı Münir Bey, Hoca Fatih Efendi;
Ankara Hükümeti’ni Mustafa Kemal ve İsmet Bey ( İnönü ) temsil etti.
Mustafa Kemal bu görüşmede; İstanbul Hükümeti’ni tanımadıklarını, Ankara Hükümeti’nin üstünde bir güç olmadığını söyledi. Herhangi bir sonuç çıkmamış, İstanbul’dan gelen heyet ulusal harekete katıldıkları izlenimini vermek için zorla Ankara’ya götürülmüştür. Ancak daha sonra bu devlet adamları, Mustafa Kemal’e bir daha İstanbul Hükûmeti’nde görev yapmayacakları sözünü verince serbest bırakılmışlardır.
Bilecik Görüşmeleri, TBMM’nin siyasî varlığını tanıtması bakımından önemlidir. Bilecik Görüşmeleri ile Osmanlı Devleti TBMM’nin siyasî varlığını ilk kez tanımıştır.