DÜZENLİ ORDUNUN KURULMASI
ü Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra, Kazım Karabekir komutasındaki 15. Kolordu dışındaki tüm birlikler dağıtılmıştı. İşgallerin başlaması üzerine; Batı Anadolu’da bölgesel nitelikli olarak Kuvay-i Milliye birlikleri oluşturuldu.
ü Urfa, Antep ve Maraş’ ta halk savunması başladı. Kuvay-i Milliye birlikleri ile her ne kadar düşman işgalleri geciktirildiyse de bu birliklerin bazı olumsuz yanları da vardı.
ü Kuvay-i Milliye birlikleri TBMM ye zaman kazandırdıysa da, düzenli düşman birliklerini durdurmaktan ve ülkeyi düşman işgalinden kurtarmaktan yoksundu.
ü İşte bu nedenle düzenli ordunun kurulmasının şart olduğu anlaşıldı. Yunanlıların 1920 yılında başlattıkları taarruz karşısında Kuvayı Milliyeciler Batı Cephesi Komutanı Ali Fuat Bey’in ve Çerkez Ethem’in başarısızlığı ile sonuçlanan Gediz Yenilgisinden sonra 8 Kasım 1920’de düzenli orduya geçilmesi kararı alındı. Gediz Yenilgisinden sonra Ali Fuat Paşa Batı Cephesi Komutanlığından alınarak Moskova Büyükelçiliğine atandı.
ü Batı Cephesi ikiye ayrıldı. Kuzeyine Albay İsmet Bey(İnönü) , Güneyine ise Refet Bele getirildi. Düzenli Ordunun kurulması kararına karşılık Çerkez Ethem isyan etmiştir. İnönü Savaşı sonrası tamamen Düzenli orduya geçilerek Batıdaki Kuvay-i Milliye tamamen sona erdirilmiştir.
Kuvayımilliye nin Kaldırılmasının Nedenleri
Düzenli birlikler olmamaları.
Yunan ilerleyişi karşısında tam başarı elde edilememesi.
Genelkurmay’dan gelen emirlere uymamaları ve yalnız kendi şeflerini dinlemeleri.
Ayaklananları kanun hükmü değil kendi kurallarına göre cezalandırmaları.
Halktan bazen zorla para ve malzeme toplamaları.
Adam kaçırma ve silah zoruyla baskınlar yapmaları.
Düzenli ordu kurulması fikrine birçoğunun karşı çıkması.
TBMM’nin hükümete verdiği yetkiyle Kuvayımilliye güçleri Milli Savunma Bakanlığı emrine girmesi konusunda yasal düzenlemeler yapıldı. 1920’nin başlarında Ankara Ziraat Mektebi toplantısında düzenli ordu kurulması kararı alınmıştı. Haziran 1920’de Doğu ve Batı cephesi kurularak düzenli ordu kurulmasına adım atıldı.
ORDUNUN SİYASETTEN AYRILMASI