HALK FIRKASI’NIN KURULMASI (9 EYLÜL 1923)
i Lozan görüşmelerinin sürdüğü bir sırada siyasî hayattaki en esaslı olay 1 Nisan 1923’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin seçimleri yenileme kararı almasıdır.
i 23 Nisan 1920’de kurulan ve vatanın kaderini bin bir yokluk ve bunalım içinde eline almış olan bu mec-lis, büyük zaferden sonra güven tazelemek için millete gitmeye karar verdi.
i Kendini feshetti ve seçimleri yenileme kararı aldı. Seçimler Ağustos ayında yapıldı. Aynı ayda “Halk Fırkası”nın kurulması yolunda çalışmalara da başlandı.
i Mustafa Kemâl’in esas amacı düşündüğü devrimleri ve ülkeye getirmek istediği yeni yaşama düzenini belirli politik aydınlığa kavuşturmak için, “Müdafaa-i Hukuk Grubu”na siyasî bir parti kimliği kazandırmaktı.
i 1922’de güvendiği arkadaşlarıyla çehresini değiştir-diği fırkanın kuruluşlundan önce “Dokuz Umde” (Dokuz İlke) adını verdiği prensipleri yayınladı (8 Nisan 1923). Bu felsefe daha sonra Halk Fırkası’nın esas felsefesi olacaktı. Bu şartlar altında seçimler yenilenmiş; Mecliste çoğunluğu sağlayan “Müdafaa-i Hu-kuk Grubu” 9 Eylül 1923’de “Halk Fırkası” adını almıştır.
i 1935 yılında yapılacak 4. Kongrede parti “Cumhuriyet Halk Partisi” adını alacaktır.