ARNAVUTLUK’TA DEMOKRATİKLEŞME ÇABALARI
XV. yüzyılda Osmanlı hâkimiyetine giren Arnavutluk, 1912’de bağımsız oldu. II. Dünya Savaşı’nda İtalyanlar tarafından işgal edilen Arnavutluk Enver Hoca liderliğinde, İtalyan ve Almanlara karşı mücadele verdi ve savaş sonunda Komünist Partisinin yönetimine girdi. Başlangıçta SSCB ile iyi ilişkiler kuran Enver Hoca liderliğindeki Arnavutluk, 1961’de SSCB’den uzaklaştı ve Avrupa’da yalnız kaldı. Bu arada Çin, Adriyatik Denizi kıyısında kendisine bir üs verilmesi karşılığında Arnavutluk’a önemli iktisadi yardımlarda bulundu. Bu gelişmeler Arnavutluk’u Çin Halk Cumhuriyeti’ne yaklaştırdı. Ancak 1976’da Çin Halk Cumhuriyeti’nde başlayan reformlar bu ilişkileri olumsuz etkiledi ve Arnavutluk Çin’den de uzaklaştı.
1985’te Enver Hoca’nın ölümünden sonra, Arnavutluk Komünist Partisi liderliğine ve devlet başkanlığına Ramiz Aliya getirilmiştir.
Aliya döneminde dışa kapalı bir politika takip eden Arnavutluk, bu yüzden SSCB’de başlayan değişim rüzgârlarından en son etkilenen devlet olmuştur.
Balkanlarda ve Avrupa’da meydana gelen gelişmeler üzerine Ramiz Aliya, Arnavutluk’un dış politikasını temelden değiştirerek, ekonomide liberalizmi benimsemiş ve dış sermayenin ülkeye girmesine izin vermiştir.
İlk kez 1992’de iktidar partisinin denetiminde olmakla birlikte çok partili seçimler yapılmış ve demokrasiye geçilmiştir.
22 Mart 1992’de yapılan seçimlerde Sosyalist Parti iktidarına da son verilmiş ve Ramiz Aliya istifa etmiştir. Cumhurbaşkanlığına da Demokrat Parti lideri Sali Berişa seçilmiştir. Arnavutluk’un AB ve NATO’ya üyelik görüşmeleri hâlâ sürmektedir.
Enver Halil Hoca
Ateizm Dönemi Sonrası Arnavutluk'ta Müslümanlık - Balkan Gündemi - TRT Avaz
Tiran'da Enver Hoca'nın Kullandığı Evin Özel Bahçesi - Devrialem -
TRT Avaz