BALKANLARIN SİYASİ HARİTASININ YENİDEN ÇİZİLMESİ
ý 1990′larda Balkanlarda yaşanan çatışmalar sırasında oldukça etkisiz kalan Avrupa Birliği, bugün Arnavutluk, Hırvatistan, Bosna, Makedonya ve Sırbistan Karadağ ile siyasi ve ekonomik bağlarını güçlendirme amacına dönük adımlar atmakta ve Balkan ülkelerinin kalkınma projelerini desteklemektedir.
ý ABD bölgede yaşanan bağımsızlık süreçlerini desteklemektedir. En son Kosova′nın Sırbistan′dan bağımsızlığını desteklemiş ve yeni kurulan bu devleti ilk tanıyan ülkelerden birisi olmuştur. Balkanlarda yaşanan gerginlik ve çatışmalarda Sırbistan′ın en büyük destekçisi Rusya′dır. Ruslar Balkanlarda yaşanan ve ABD′nin destek verdiği bağımsızlık sürecinden rahatsız durumdadır.
® ABD, SSCB’nin dağılmasından sonra bölgede aktif bir siyaset izlemeye başlamıştır.
® ABD’nin girişimiyle bölgedeki savaşı sona erdiren Dayton Barış Antlaşması 21 Kasım 1995’te imzalanmıştır.
® ABD’nin Sırpların Boşnaklara karşı uyguladığı katliama müdahale etmesinde 1995’te işlenen Serebrenika Katliamı etkili olmuştur.
Srebrenitsa Soykırımı 1995 (TRT)
8372 Srebrenitsa 20.Yıl Belgeseli
Srebrenitsa - Mavi Kelebeğin İzinde - 1. Kısım - TRT Avaz
® ABD, Balkanlar’da yaşanan savaşların Makedonya’ya yayılmasını engellemek için savaşın içinde olmayan Makedonya’ya 1993’te BM Barış Gücü askerlerinin yerleştirilmesini sağlamıştır.
® ABD’nin bölgeye yönelik müdahalesi Kosova Savaşı yüzünden 1999’da Yugoslavya Federal Cumhuriyeti’ne karşı düzenlenen NATO müdahalesiyle devam etmiştir.
® ABD Makedonya’da yaşanan çatışmaları sona erdirmek amacıyla özel temsilci olarak James Pardew’i arabulucu olarak atamış ve 13 Ağustos 2001’de bölgede barışı sağlayan Ohri Barış Antlaşması’nın imzalanmasına da önemli bir katkı sağlamıştır.
® Ancak 2001 İkiz Kule Saldırısı’ndan sonra ABD’nin Balkan politikası eski aktifliğini kaybetmiş, ABD’nin gözü Ortadoğu coğrafyasına yoğunlaşmıştır.